Raivaussaha vai ruohotrimmeri - mikä on oikea työkalu mihinkin hommaan?

Usein meiltä kysytään kumpi on parempi - raivuri vai trimmeri? Tähän ei aivan yksiselitteistä vastausta ole, sillä oikean työvälineen valinta riippuu hyvin pitkälti käyttötarkoituksesta. Tässä muutaman minuutin pituisessa artikkelissa selvitämme työvälineiden eron ja annamme sinulle hyviä käyttövinkkejä.
Raivaussahat on suunniteltu raskaaseen työhön, kun taas ruohotrimmerit on suunniteltu kevyempään työhön. Jos haluat kaataa puita, raivaussaha saattaa sopia työhön paremmin kuin ruohotrimmeri. Jos haluat vain leikata nurmikon, ruohotrimmeri voi olla sopivampi vaihtoehto. Huomio, että vaihtelevassa maastossa saatat tarvita sekä trimmerin että raivaussahan. 

Suurin ero itse välineessä on se, että raivaussahat ovat trimmereitä suurempia, tehokkaampia ja painavampia. Tämä näkyy myös hinnoittelussa, sillä usein ruohoraivurit ovat pikkusisartaan kalliimpia.


Ruohotrimmeri pähkinänkuoressa

Ruohotrimmeri toiselta nimeltään siimaleikkuri on laite, jota käytetään nurmikon ja heinän leikkaamiseen. Myös kukkapenkkien reunojen siistiminen onnistuu käden käänteessä. Siinä on pitkä akseli ja leikkuuterä toisessa päässä, jotka on yhdistetty hammaspyörillä ja terillä.
Trimmereitä on saatavilla akku- sähkö- ja bensakäyttöisiä. Akkutrimmeri on ihanteellinen pienille pihoille, joissa ei ole verkkovirtamahdollisuutta. Ne ovat myös hiljaisempia kuin perinteiset siimaleikkurit. 

Suosituimpia ovat sähkötrimmerit. Sähkötrimmereitä on kahta tyyppiä - johdollisia ja johdottomia. Langattomat trimmerit ovat kevyitä ja helppokäyttöisiä. Niitä ei tarvitse liittää virtalähteeseen. Käyttö onnistuu missä tahansa ja milloin tahansa, kunhan ne on ladattu etukäteen.

Johdollinen sähkötrimmeri on hyvä valinta niille, joilla on suuret pihat tai jotka tarvitsevat trimmeriä usein. Toisin kuin johdoton sähkötrimmeri, sitä ei tarvitse ladata eikä sillä ole rajoituksia sen käyttöajalle. Se vie kuitenkin enemmän tilaa käytön aikana. 

Ruohotrimmerin hyvät ja huonot puolet

+ Kevyt, helppo käyttää Ruohotrimmerin hyvät ja huonot puolet

+ Kätevä pihan viimeistelyyn

Suurin osa Akkukäyttöisiä

+ Hiljainen

- Ei sovellu paksumpaan ja tiheämpään aluskasvillisuuteen


Mikä on raivaussaha?

Raivaussahat jaotellaan metsänraivaussahoihin ja ruohoraivaussahoihin. 

Raivaussaha on kätevä työväline epätasaisemman maaston siistimiseen. Esimerkiksi pensaikkojen, oksien, puiden ja kantojen poistaminen onnistuu käden käänteessä. Raivaussaha on metsänhoitoon soveltuva työväline, johon usein pystyy myös liittämään siimapään, kun halutaan raivata heinää isoilta alueilta.

Ruohoraivurit ovat usein varusteltu useammalla terällä, jolloin mukana tulevat niin siimapää, ruohoterä kuin myös perinteinen raivausterä. Samalla ne rakentuvat pitkän runkoputken ympärille, jonka ansiosta ne ovat rakenteeltaan kevyempiä ja käyttäjäystävällisempiä. Ruohoraivurit toimivatkin parhaimmillaan heinän ja tiheikön raivaustöissä. Pyöreällä raivaussahanterällä varustellut ruohoraivurit taas soveltuvat mainiosti myös kevyeen metsänraivaukseen.

Raivaussahat ovat kalliimpia kuin ruohotrimmerit ja niiden käyttö vie enemmän aikaa

Raivaussahan hyvät ja huonot puolet

+ Tehokkaampia kuin ruohotrimmerit

+ Monipuolinen käyttö

+ Trimmauspäätä voi vaihtaa

+ Raskaan maaston raivaus

+ Sisältää aina ergonomiset kantovaljaat

- Kalliimpia kuin ruohotrimmerit

- Usein bensakäyttöisiä

Parhaat raivaussahat

Stihl FS 410 C-EM K raivaussaha

Stihl FS 410 C-EM K raivaussaha

Tehokas, helppokäyttöinen ja ergonominen 2,0 kW pitkäikäinen raivaussaha.

STIHL FS 490 C-EM K Raivaussaha

STIHL FS 490 C-EM K Raivaussaha

Ammattikäyttöön ja vaativalle kuluttajalle kaikkeen maisemanhoitoon.

 Husqvarna 545 FX raivaussaha, autotune

Husqvarna 545 FX raivaussaha, autotune

Erityisen helppokäyttöinen raivaussaha metsänhoitoon. Tehokkaat ja ainutlaatuiset ergonomiset ominaisuudet on suunniteltu vaativaan raivaustyöhön.

Parhaat ruohoraivurit

 FS 91 RAIVAUSSAHA SIS TERÄSETTI

FS 91 Raivaussaha Sis. Teräsetin

Sitkeän nurmikon leikkaamiseen tai vesakon raivaamiseen soveltuva kevyt monipuolinen raivaussaha.

FS 91 RAIVAUSSAHA SIS TERÄSETTI

FS 91 Raivaussaha sis. teräsetin

Sitkeän nurmikon leikkaamiseen tai vesakon raivaamiseen soveltuva kevyt monipuolinen raivaussaha.

FS 131 RAIVAUSSAHA SIS TERÄSETTI

FS 131 Raivaussaha sis. teräsetin

Tehokas ja kevyt raivaussaha sitkeän nurmikon leikkaamiseen sekä vesakon raivaamiseen.

Parhaat ruohotrimmerit

 STIHL FSA 57 akkutrimmeri -setti

 

Stihl FSA 57 akkutrimmeri -setti

Tämä Stihl FSA57 on kevyt ja tehokas akkutrimmeri pihan reuna-alueiden ja istutusten ympärysten siistimiseen. Helppo ja meluton!

Husqvarna 110iL akkutrimmeri -setti

Husqvarna 110iL akkutrimmeri -setti

Husqvarna 110 iL on ihanteellinen akkukäyttöinen trimmeri pienempiin puutarhoihin, ja se toimii hiljaisesti ilman suoria päästöjä. Suunniteltu erittäin helppokäyttöiseksi.

Husqvarna 129C trimmeri
Husqvarna 129c trimmeri

Helppokäyttöisessä 129 C -trimmerissä on voimakas 27 cc:n polttomoottori.
Käyttömukavuutta parantavat myös SmartStart-järjestelmä, intuitiiviset säätimet ja automaattisesti ON-asentoon palautuva käynnistystä helpottava pysäytyskytkin.

Jätä kommentti

Kaikkia kommentteja valvotaan ennen julkaisemista